[vihreatmenu]
Miltä tuntuu olla ainoana nuorena naisena keskustelussa, jonka aiheena on maksuton ehkäisy tai syntyvyys?
Viimeisen viikon aikana olen istunut kokouksessa, jossa eläkeikäinen miesoletettu on tuumannut maksuttoman ehkäisyn olevan turhaa. Hänen mukaansa Iisalmen asukasluku kasvaisi, jos ehkäisyä EI tarjottaisi maksuttomasti alle 20-vuotiaille. Miettikää.
Kun kuulen näitä puheita, olen yleensä huoneen nuorin. Olen se, johon keskusteluissa epäsuorasti viitataan. Jonka kehosta puhutaan. Jonka seksuaaliterveyteen halutaan puuttua. ”Mitä mieltä Senni olet muuten tästä syntyvyyden laskusta?” minulta saatetaan ohimennen kysyä. Ärsyttää olla huoneen ainoa alle 30-vuotias nainen.
Kaksi asiaa on isosti pielessä:
❌ Oletus siitä, että jokaisen nuoren toiveena olisi perheen perustaminen ja biologisten lasten hankinta. Tämä oletus on myös kovin heteronormatiivinen. Siksi kaikessa perheeseen ja väestöpolitiikkaan liittyvässä pitäisi olla huomioiva ja mahdollisimman sensitiivinen.
Kenenkään keho ei ole väestöpolitiikan väline. Jokainen päättää itse, hankkiiko lapsia vai ei.
❌ Toiseksi oletus siitä, että paras kuntaan muuttaja olisi vain ”sopivassa iässä” oleva nuori aikuinen, on syrjivä. Usein keskustelun sävy on kuitenkin sellainen – se luo valitettavia paineita nuorille aikuisille. Totta kai tarvitsemme Iisalmeen lisää perheitä, mutta samalla tavalla opiskelevia sinkkuja, eronneita aikuisia ja eläkeikäisiä mummoja. Toivon ja teen parhaani siinä, että jokainen olisi tervetullut Iisalmeen taustaan katsomatta.
Ajatuksia tästä?
Ps. Maksuton ehkäisy alle 25-vuotiaille, kyllä. ✔